Sorte sladkega krompirja

Če menite, da so si vse sorte sladkega krompirja podobne, motite se! Spomnite se na primer jabolk. Obstajajo na desetine različnih sort (Golden Delicious, Idared, Red Delicious, Gala, Granny Smith, Topaz, Rubinola itn.) in vsak se razlikuje po zgledu ter okusu.

Pri sladkem krompirju je zgodba precej podobna! Sorte sladkega krompirja se razlikujejo v barvi lupine (rumena, oranžna, rdeča, vijolična ali sivo-bela); v barvi mesa (bela, rumena, rdečkasta ali oranžna); v teksturi (mehka in vlažna, suha in čvrsta); v obliki (široka do zožena); v okusu (zmerno do precej sladki). Po svetu obstaja več kot 400 različnih sort sladkega krompirja.

Vlažne sorte, z oranžnim mesom su najbolj priljubljene v ZDA, vendar pa pridelujejo tudi druge sorte in to v precejšni rasti, da bi zadovoljili potrebam trga.

„Azijski trgi dajejo prednost vijoličnim sortam, kremasti in gladki strukturi mesa, zmerno suhim sortam, ki so precej sladki, kadar so pečeni.“ Južnoameriški trgi pa dajejo prednost suhim sort z belim mesom, ki pa niso preveč sladke.
Spodaj so nekatere izmed najbolj priljubljenih ter tudi nenavadnih sort sladkega krompirja, ki so danes na voljo! Le tiste so po mnenju strokovnjakov ene najboljših. Povprečno število dni potrebnih, da dosežejo tehnološko zrelost so navedeni poleg vsake sorte, vendar so samo informativne, saj različni dejavniki tisto dobo lahko krajšajo oziroma podaljšujejo (klima, razdalja med sadikami, itn.). Z izbiro sort, ki producirajo zrele gomolje v roku 90-100 dni, se lahko tudi vrtnari na severni polobli lahko veselijo kvalitetnemu pridelku.


Beauregard (95 dni) lupina svetlo-roza ali medena, suho oranžno meso, ravnomerna oblika gomolja. Precej dober pridelek (veliki gomolji), ustrezne za skladiščenje. Odlična nova sorta, ki je bila zelo dobro sprejeta s strani kmetovalcev. Ekstremno visoki iznosi (veliki gomolji), z zelo majhnim procentom razpok. Hitro dozorevanje z lepim zgledom. Ni tako sočna kot kakšne druge sorte.

To sorto pridelujemo in prodajamo pri nas!


O’Henry (1100 dni) tudi če nikoli niste bili ljubitelj sladkega krompirja, morate poizkusiti to sorto! Edinstven okus spominja na orehe in med. Sline se vam bojo sledili tudi prede tem ko ga vzamete pečenega iz pečice – v času njegove peke bo kuhinjo preplavilo morje mamljivega vonja toplega medu. Meso je zlate barve in sploh ni žilavo a malce bolj suho kot druge znane sorto. Ima tanko kožo, ki prihaja v skorajda transparenti barvi pa vse do svetlo rjave ali beli do kremno rumene.

To sorto pridelujemo in prodajamo pri nas!


Vijoličen sladki krompir (cca 100 dni) fascinantna nova, še neobjavljena, sorta sladkega krompirja z vijolično kožo in vlažnim vijoličnim mesom. Vsebuje največ antioksidantov

To sorto pridelujemo in prodajamo pri nas!


Bush Porto Rico (120 dni) rumena/oranžna lupina in meso; grmičasti način rasta; potrebuje daljšo sezono, da se razvije; primerna za manjše vrtove.


Carver (100 dni) medena lupina; temno oranžno meso, izjemen okus; kratki poganki; lahko pobiranje, ker gomolji se kopičijo neposredno pod steblom.


Centennial (100 dni) medena lupina; svetlo oranžno meso; bogati pridelki dolgih, tankih gomoljev; ustrezno za skladiščenje.


Covington je najnovejša sorta. Pridelovalci so jo dobro sprejeli, tako da predstavlja kar 90% pridelka sladkega krompirja v Severni Karolini. Oranžno meso ima zgled in okus, ki potrošniki imajo zelo radi.


Frazier White (90 dni) dedna sort z belo lupino, zelo sladki okus. Belo meso, ki se lahko med kuhanjem spremeni na svetlo zeleno; zanesljiv pridelek, ki se lahko prideluje in pobira.


Georgia Jet (90 dni), roza/rdeča lupina, oranžno meso. Zgodne pobiranje. Bogat pridelek. Strpna rastlina tudi v bolj hladni klimi; ustrezna za skladiščenje.


Hernandez (105 dni) temno oranžna lupina; vlažno temno oranžno meso; precej sladki okus; idealna za sladka peciva; intenzivni poganjki.


Jewel (105 dni) svetlo oranžna lupina in meso; intenzivni poganjki; gomolji srednje velikosti; ustrezna za skladiščenje.


Korean Purple (90 dni) dedna sorta; vijolična lupina z belim mesom, bogat pridelek; precej sladki okus.


Maryland 810 (100 dni) rdeča lupina; temno oranžno meso; precej vlažna; nadpovprečni pridelki; precej sladki okus.


Nancy Hall (120 dni) dedna sorta; rumena lupina s sladkim zmerno suhim mesom izvrstnega okusa; manjši gomolji.


Regal (105 dni) rdeča lupina, vlažno oranžno meso; srednje intenzivni poganjki.


Tainung 65 (95 dni) žametno svetlo roza lupina; kremna svetlo zlato meso; zgodne pobiranje, bogati privleki, dolgi poganjki.


Vardaman (105 dni) svetlo oranžna lupina, dolgi tanki poganjki; oranžno meso; visok grmičast način rasti.