Sladki krompir – batata

Sladki krompir ali batata, je gomoljasti slak, tropske rastline Ipomoea batatas.

Posamezni slaki so lahko različne oblike ter so različno obarvani. Sladki krompir je zelo razširjen na južni polobli sveta, v Južni Ameriki, Aziji, Indoneziji in delno v Afriki. Najbolj pogosto se goji predvsem na mehiškem polotoku Yucatan, v Venezueli ter Kolumbiji. Sladki krompir je en najbolj pomembnih prehrambnih proizvodov v tropskih krajih. Zgornji del rastline ne raste v višino temveč v širino in njegove poganjke so pogosto dolge kar 5 metrov. Cvetovi imajo različne barve – od sivkaste modre vse do rdeče-vijolično. Teža gomoljev posameznih sadik je različna in je nekje od 0,5 kg do 5 kg.

Od navadnega krompirja se sladki krompir razlikuje podolgovato obliko, eni gomolji lahko tehtajo 500g. Pomembna razlika je tudi v barvi lupine in mesa. Rdeči sladki krompir ima oranžno meso in so najbolj primerne za kuho in peko. Meso bele sorte je po navadi rumenkasto in zelo primerno za cvrtje ali kot sestavina testa različnih pekovskih izdelkov. Oranžna sorta se prideluje predvsem v Severni Ameriki (Severna Karolina in Louisiana), kjer ga kličejo kar jam. Ravno tako obstajajo tudi vodni sladki krompir, Ipomoea aquatica, ki se prideluje v jugovzhodni Aziji.

Podobno kot navadni krompir se tudi sladki krompir lahko uporablja tako pri kuhi kot pri peki. Pogosto jih ni potrebno niti olupiti, samo kožo temeljito očistiti s krtačko. Lahko jih kuhamo, pečemo ali cvremo. Pripravljamo lahko z njimi slane jedi kot na primer pire, juhe ali pa jih lahko dodajmo surove naribane v različne solate. Sladki krompir je tudi odlična sestavina pri pripravi sladkih dobrot! Lahko jih uporabimo kot sestavino v testo sladkega peciva, kolačev ali pa celo tort. Lahko jih pripravimo kot slani krompirček, ki je pa zelo zdrav ali pa na drugi strani skuhamo edinstveno marmelado!

Energetska vrednost sladkega krompirja je približno za eno polovica višja kot pri navadnem krompirju. Gomoli vsebujejo 70% vode, 18% škroba in 6% sladkorja. Sladak okus ti vrsti krompirja – batati –  daje fruktoza, glukoza ter saharoza. Sladki krompir vsebuje povišan odstotek karotenoidov, proteinov, vitamina A, B6 ter C, kalcija, kalija, železa ter tudi netopne vlaknine. Ravno visok odstotek vlaknine jim zagotavlja prvenstveno pozicijo med najbolj hranljivo zelenjavo.

Sladki krompir vsebuje beta-karoten, zahvaljujoč kateremu imajo izrazito barvo. Beta-karoten je pomemben antioksidant, ki deluje kot prevencije pred raznim oblikam raka. Prisotnost vitamina E pa pomaga srcu in očem. Podobni učinek kot beta-karoten ima tudi klorogenska kiselina, ki jo vsebuje meso gomoljev. Nenazadnje v sladkem krompirju lahko najdemo tudi kavno kislino, lutein, zeaksantin in pektin. Ne manjkajo tudi rastlinski steroli, ki znižujejo raven holesterola v krvi ter na se vežejo različne karcinogene snovi, ki se lahko nahajajo v prebavnem traktu. Sladki krompir sodi med zelenjavo z najvišjo hranljivo vrednostjo in njihova konzumacija se priporoča tudi pri različnih dietah namenjenih izgube odvečne teže.