Sladki krompir ali batata potrebuje dovolj prostora in precej sončno lego – najbolje se prideluje v oblasteh z dobro odcedno peščeno-ilavnato zemljo, ki je zmerno rodovitna. Rastlina uspeva v blago kislih tleh s pH od 5,2 do 6,7. Za večje pridelke in dobro kakovost gomoljev pa je najbolj primeren pH med 5,8 in 6,0. Nasprotno, sladkemu krompirju ne odgovarjajo, ne zračna, ilavnata in mokra tla v bližine vode. Pred saditvijo obdelajte zemljo do globina cca 20 cm in vmešajte dobro zgnit kompost ali druge organske snovi.

Saditev sadik sladkega krompirja začenja običajno v začetku meseca maja, ali ko več ni rizika, da bo rastlino uničil mraz ter konča na koncu meseca junija. Toplota zemlje bi mogla biti vsaj  18°C v globini 10 cm. Če so sadike posajene prezgodaj, lahko jih rani mraz. Gomolji sladkega krompirja pa se ne bodo razvijale in rastle če je temperatura zemlje pod 18°C. Če smo prezgodnji s saditvijo, ravno tako bojo poganjki postali vijolični, moč se zniža, iznos gomoljev je nizek in le te so potem okrogle, ali zadebeljene in ne podolgovate.

Če se želimo veseliti bogatemu pridelki, je potrebno saditi na greben (podobno kot jagode). Bodite pozorni, saj rastline ne tolerirajo temperature pod 5 ºC.

Pridelovanje sladkega krompirja lahko razdelimo v slednje etape:

  • priprava grebena,
  • namestitev vrtnarske folije na greben,
  • saditev sadik sladkega krompirja,
  • pobiranje pridelka.

Sladki krompir se pa prideluje s sadik, ob čemu se sadi ročno ali s pomočjo posebne mehanizacije. Sadike se sadijo na medvrstno razdaljo 120 cm in v vrsti 30 – 40 cm. Če pa jih sadimo v svojem vrtu in smo prisiljeni varčevati s prostorom, lahko medvrstno razdaljo zmanjšamo na cca 70 – 100 cm.

Če smo medvrstno razdaljo pustili dovolj veliko (le tisto bomo videli cca čez 1-2 meseca, ko se sadike razrastejo), prostor med njimi lahko efektivno izkoristimo s saditvijo drugih rastlin. Je to možno iz tega razloga, da sladki krompir v naši oblasti ni potrebno kemijsko obdelovati in hkrati rastlina ne raste v višino (oz. le zelo malo) in zato ni rizika, da bi zasenčili druge rastline.Saditve na greben z uporabo vrtnarske folije. Med ročno saditvijo, po namestitvi vrtnarske folije preko grebena, potrebno je narediti luknje (čez folijo vse do tal) in hkrati biti pozorni, da ne bi prišlo do poškodbe cevi namakalnega sistema (če le tega imate). Na manjših površinah, denimo na vrtu, ni namakalni sitem potreben ter ga lahko nadomestimo ročnim zalivanjem, saj sladki krompir ne zahteva veliko vode. Pri sitemu izmenične saditve, sladki krompir na isto mesto sadimo po 4 letih.