Sladki krompir se pobira od avgusta do oktobra, odvisno je od posamezne sorte, času kdaj je bil posajen ter od klimatskih pogojev. V vsakem primeru je le to potrebno storite pred mrazom. Običajno se pobirajo takrat, ko večina gomoljev doseže tržno velikost (več kot 150g). Le tista se doseže, odvisno od sorte, cca 100-130 dni po saditvi. V vlažnem okolju je priporoča zgodno pobiranje, da bi se preprečilo nastopu različnih bolezni. Po izkopanju gomoljev je le to potrebno očistiti od zemlje in pustiti cca 3 dni na zraku, da se posušijo. V tem času se bodo tudi zacelile morebitne rane ki so nastale med pobiranje,

Od posamezne sadike lahko dobimo kar 3 kg gomoljev. To pa zahteva izvrstne pogoje in oskrbo rastline v času pridelovanja. Realni iznos na rastlino, ki ga lahko pričakujemo v naših pogojih, na vrtu je cca 1,5-2 kg od ene sadike.

Gomolje sladkega krompirja lahko pobiramo ročno ali s pomočjo specialne mehanizacije, v vsakem primeru bodimo pozorni, da le tiste ne bomo med delom poškodovali.

Sortirajte in zavrzite poškodovane gomolje oz. jih pojejte ko prve, saj ne bojo primerne za daljše skladiščenje. Lepe, ne poškodovane gomolje pa shranjujte v toplem prostoru, idealno pri 27-32 °C z visoko vlagi – za 5 do 6 dni, ali dlje če uporabljate bolj mrzel prostor za shranjevanje.

Potem shranjujte sladki krompir pri temperaturi 13°-16°C. Vzdržujte relativno vlago prostora 75-80% ve čas skladiščenja, da gomolji ne bi pretirano izgubljali vlago. Shrambo redno prezračujte.

Sladki krompir pripravljen neposredno po pobiranju, podobno kot mladi krompir, ima škrobnati okus, medtem ko tiste, ki se jim pusti čas za dozorevanje, postanejo bolj sladki, saj se škrob z časoma menja na sladkor.

Izogibajte se shranjevanje sladkega krompirja v hladilniku, ker se začne producirati trda sredica in pridobijo neprijeten okus.